Vína môžeme deliť podľa obsahu cukru:
· stolové suché vína. Ich hlavnou črtou je úplná absencia cudzieho pridaného cukru a nízky obsah alkoholu (10-12%). Vínny materiál sa získava výlučne pri bielom víne z hroznovej šťavy. V prípade červeného vína šťava nie je oddelená od drvených bobúľ, ale je uložená spolu s bobuľami. Kvasí sa . A až potom sa všetka táto masa spracuje pod tlakom- vylisuje sa .
· jedálne polosuché, polosladké vína. Stávajú sa polosladkými tak, že proces fermentácie je umelo prerušený ostrým chladením kvaseného sladu. Súčasne dochádza k akumulácii 11-13% alkoholu a zostáva 3-8% cukru.
· špeciálne vína – k zladeniu vône chuti sa pridáva proces nový . V určitom čase sa kvasenie zastaví a pridáva sa špeciálna prímes. Takéto vína sú rozdelené na ostrú, dezertnú a ochutenú chuť.
· Silné ťažké vína- Madeira, sherry,
– Portské víno spravidla obsahuje 17 až 20% alkoholu a 7 až 14% cukru. Približne 10% alkoholu je prírodná aróma, zvyšok je alkohol, ktorý sa pridáva počas zrenia. Tento nápoj bol najprv vyrábaný v Portugalsku, neďaleko mesta Porto. Odtiaľ má svoj názov. Charakteristickým znakom vína je podtón sušeného ovocia vo vôni. To sa dosahuje dlhodobým starnutím v sudoch, v miestnostiach (tepelných komorách) s vysokou teplotou (až 40 stupňov) alebo vonku (na slnečných miestach) v horúcom letnom období. Doba zretia je býva 1-2 roky.
Klasifikácia vína v závislosti od obsahu oxidu uhličitého
Jedným z hlavných znakov vín je obsah kyseliny uhličitej v nich. Na tomto základe sú hroznové vína rozdelené na dve veľké skupiny:
· tiché vína, ktoré neobsahujú oxid uhličitý alebo iba obsahujú v malom množstve;
· šumivé alebo umelo šumivé.
Vína, ktoré obsahujú nadmerné množstvo oxidu uhličitého rozdelené do:
· umelo nasýtené oxidom uhličitým – sýtené, nasýtené oxidom uhličitým metódou pridávania CO2 priamo do fliaš.
· Šumivé vyrába tradičným spôsobom(hermeticky uzavretých sudoch)bublinky získavajú prirodzenou cestou a sú aj týmto cenovo drahšie.
Väčšina ľudí ale rozlišuje iba 3 druhy vín:
· Biele
· Červené
· Rúžové
Tieto vína v lepšom prípade získali svoju farbu z hrozna, alebo iného ovocia. V tom horšom prípade iba z farbiva- veru aj také sa predávajú.