Jedlo bez správneho alebo žiadneho dochutenia si ani nevieme predstaviť. Tak, ako v rozprávke Soľ nad zlato, jesť iba jednostranné jedlá by sa nám určite časom zunovalo. A nehovoríme iba o dôležitosti základného dochucovadla, akou je soľ. Koreniny domáce aj exotické sa stali neodmysliteľnou súčasťou našich kuchýň. Od klasiky ako červená paprika, rasca, majorán, či petržlenová vňať, až po kurkumu, badyan, čili, ktoré sa v našich jedálničkoch bez problémov udomácnili. Správna gazdinka má doma minimálne tri druhy korenín. Nemusíme sa vonkoncom obmedzovať. V súčasnej dobe nájdeme aj také koreniny, o ktorých sme doposiaľ ani len netušili, že existujú.
V špecializovaných obchodoch s potravinami nájdeme čokoľvek. Ak niektoré koreniny nepoznáte a presne neviete, na aký druh jedla ich použiť, nechajte si poradiť. Nie vždy a za každých okolností platí, že koreniny môžete pridať do hocičoho. Aj keď mnohé majú podobnú chuť a arómu alebo nie sú príliš výrazné, takže žiadne jedlo nepokazia, predsa len je dobré využiť ich potenciál naplno tým, že ich pridáme k správnym jedlám. Aby vynikla vôňa a chuť jedla, aj samotných korenín. Čierne korenie sa tak hodí k rôznym druhom zeleniny a mäsa, klinček zapichnutý v cibuli do polievok alebo ryže a aj k zverine. Dnes už v podstate ľahko dostupná korenina šafran pridávame do polievok, jedál z rýb alebo ryže. Škorica nenachádza využitie výlučne len pri pečení. Pokojne pridajte škoricu aj do pikantnejších jedál pre zvýraznenie arómy.
Do jedál talianskej kuchyne sa zase výborne hodí bazalka a oregano. Čo sa týka správneho použitia korenín, treba tiež vedieť, kedy je vhodné koreninu pridávať. Niektoré sa pridávajú počas varenia, keďže potrebujú určitý čas, aby sa chute a arómy naplno rozvinuli. Ďalšie, prevažne nesušené koreniny, ako petržlenová vňať je lepšie pridať ku koncu varenia, aby sa zbytočne neprevarili a nestratili svoje vlastnosti. Čerstvé, voňavé a chutné koreniny na každú príležitosť a ku rôznym jedlám si hravo vyberiete v obchode nielen s koreninami Svetchuti. Kvalitné produkty dodajú vašim jedlám ten správny šmrnc.