Aj na Slovensku výrazne a viditeľne stúpol trend pravidelného nakupovania a "rodinného výletu" po okolitých obchodných domoch. Mnohé z potravín navyše ihneď skonzumujeme, nakoľko majú len veľmi krátku dobu trvanlivosti a za pár dní môžeme ísť na nakupovať opäť. Sú to peniaze a ďalšie peniaze, pritom nám ešte vždy padne do oka niečo, čo prakticky ani nepotrebujeme. Každopádne existujú potraviny, ktoré vydržia neuveriteľne dlho. Neberto to ako radu na nákupy či ako radu k spôsobu stravovania, ale tento článok má byť skôr zaujímavosťou odkazujúcou na potravinové produkty s najdlhšou dobou trvanlivosti respektíve tovar, ktorý bude relatívne chutný a hlavne jedlý aj po niekoľkých rokoch.
Nedávno, pred niekoľkými mesiacmi sa našiel biskupský chlebík, ktorého stopu odborníci vystopovali až do roku 1912 z plavby istého kapitána Scotta. Od plavby ubehlo už neuveriteľných 106 rokov a chlebíček pôsobí prakticky nepoškodene a dokonca jedlým dojmom. To je ale ešte nič v porovnaní s 3000 ročným medom objaveným v egyptskej hrobke v roku 2015. Dôležitú úlohu tak zohráva i fakt, aby spôsobom sa dané potraviny skladujú. Pozrime sa však na aktuálne potraviny v obchodoch, ktoré nás dlhou trvanlivosťou potešia takisto (i keď možno nie v trvaní 3000 rokov, ale to nám už môže byť jedno).
- Ocot– Je typický svojou príliš silnou kyslosťou, avšak táto kyslosť je zároveň dôvodom jeho takmer nekončiacej trvanlivosti, nakoľko zabraňuje tvorbe baktérií.
- Horká čokoláda– V prípade bežnej sladkej čokolády jej dlhovekosť kazí pridané mlieko. Ale čokoláda ako potravina sama o sebe vydrží veľmi dlho. To ale iba v prípade, ak sa uschová pri stabilnej teplote, aby sa v nej nezačal rozpúšťať tuk.
- Biela ryža– Pri jej uskladnení v ustálenej teplote (3 stupne celzia) a bez prístupu kyslíka bude jedlá a chutná aj po tridsiatich rokoch.